Rozbor a video z nášho výkonu na MS obedience v Moskve


A teraz trošku nudy. Ale kto nechce samozrejme čítať nemusí. V tomto článku nájdete rozbor nášho výkonu na MS. Samozrejme i s videom 🙂

diplom

Najprv v krátkosti k príprave.

O tom, že ozaj pôjdeme do Moskvy som sa dozvedela cca dva mesiace pred samotným majstrovstvom. Keďže v najvyššej kategórii OB3 sme zatiaľ iba krátko, tak nie všetko má Kairos naučené tak, ako by som si to ideálne predstavovala. Prvý mesiac som teda viac venovala ladeniu niektorých detailov, prakticky kompletne som Kairosa preučovala vysielačku do nikam, ktorá je súčasťou cviku “vyslanie do štvorca”. Cvik začína najprv vyslaním psa priamo vpred kde ho psovod po cca desiatich metroch zastavuje. Pes musí zostať stáť vo vyznačenom kruhu o polomere dva metre. Kruh nie je vyznačený tak, aby bolo pre psa návodné, kde má vlastne stáť. V ČR je pred skúškami vždy možnosť tréningu na place s už rozostavenými prekážkami, takže nie je problém psovi presne ukázať (či už targetom alebo nejak ináč) kam bude bežať. Ale na MS takáto možnosť nie je. Nie len, že sme nevedeli ako bude plac vyzerať, ale nebolo ani pri tréningoch známe poradie cvikov a dokonca náš český tím mal tréning na inom place, ako bola vysielačka. Z tohoto dôvodu som potrebovala naučiť Kairosa túto časť cviku tak, aby bol schopný proste iba vybehnúť priamo vpred bez akéhokoľvek ukazovania.

Druhý mesiac som už viac venovala samotnému spájaniu cvikov, takmer každý tréning Kairos odcvičil všetky cviky za sebou. Až teda na cviky, ktoré som schválne rozdeľovala na viac častí a Kairos ich cvičil akoby nepatrili k sebe. Ako napríklad obehnutie kužeľa a následné zastavovanie do niektorej z polôh (sadni, ľahni alebo stoj). Tréningy sme mali takmer každý deň vrátane dňa odjazdu, čo bol pondelok večer.

 

Bolo nám vylosované štartovacie číslo 72, čo znamenalo, že sme na pľac nastupovali až v sobotu okolo obeda. Vo štrtok boli oficiálne tréningy, ktoré trvali pre český tím 15 minút. Čas postačoval tak akurát na zoznámenie psov s priestorom ringu a prekážkami a precvičením trochy kontroly pri niektorých cvikoch. Aby Kairos dokázal nejak rozumne fungovať priamo na závode a nebol príliš nabudený, tak vo štvrtok i piatok večer som si s ním dala ešte plnohodnotný tréning, kde sme prešli prakticky všetky cviky. Díky Ivči, našej teamleaderke, za pomoc :o)

 

Tak a teraz už samotný deň závodu.

Kairosa som trochu vyprechádzkovala, na prochajde sme ešte chvíľku potrénovali, nechala som ho ešte odpočinúť a už bol náš čas.

Pred vstupom do ringu, počas toho čo cvičil tím pred nami, som sa snažila skoncentrovať Kairosa i seba. Čo sa mi i čiastočne podarilo. Vliezli sme na plac a už to jelo.

 

Naše video zo závodu: https://youtu.be/jLCsg5fegrU

 

Prvým cvikom bolo privolanie. S cvikom som bola obecne spokojná až na to, že trochu Kairosom cukalo pri poveloch stewarda. Jeden “cuk” som si spôsobila i sama keď som prišla na bod odkiaľ sa privoláva a uvedomila si, že nedýcham. Tak som sa poriadne zhlboka nadýchla no a Kai myslel, že ho už budem privolávať. Ináč rýchlosť v privolaní mal v pohode, oba zastavenia boli tiež dynamické, ešte tak priradenie by mohlo byť rýchlejšie.

Druhý cvik – vyslanie do boxu. Vysielačka priamo vpred super, Kairos krásne rýchlo a rovno bežal i sa okamžite zastavil. Ale ja s ešte trochou nervozity som mu ukázala posunok na ľavý smerák miesto na vyslanie do štvorca, takže sa stočil ako na smerové aporty a musela som ho zastaviť a presmerovať do boxu. Zbytok fajn, privolanie rýchle, dobré priradenie.

Tretí cvik bola chôdza pri nohe. Pre nás ešte stále moc skoro v poradí, vyhovuje nám ak je chôdza ako jeden z posledných cvikov. Kairos bol po tých prvých dvoch behacích cvikoch dosť naspeedovaný, takže niektoré časti chôdze pískal, čo nám spôsobilo dosť veľkú bodovú stratu. Dokonca som myslela, že za to bude asi nula. Našťastie nebola. Ale ináč pracoval koncentrovane, držal sa dobre pri nohe, dokonca i pri cúvaní, s čím mal občas poslednú dobu problém.

Štvrtý cvik boli polohy za chôdze. Polohy urobil podľa mojich predstáv, ľahnutie mohlo byť trošičku rýchlejšie a v chôdzi, obzvlášť pri prvej polohe, dosť hopkal.

Po polohách sme sa presúvali do vedľajšieho ringu, kde boli zvyšné cviky.

Tam sme začali drievkami. Rýchlosť sa mi páčila, i čuchal pekne, drievka overoval a keď natrafil na to moje tak ho hneď vzal. Akurát, že sa mu asi nejak nezdalo, tak ho vyflusol, overil ďalšie drievka a nakoniec ho predsa len vzal a priniesol.

Po drievkach bol nový cvik – obehntie kužeľa, zastavenie (na závode do ľahu) a aport vylosovanej činky cez prekážku. Tento cvik sa mu podaril úžasne, trúfam si tvrdiť, že jedno z najlepších predvedení aké som na MS videla. Až teda na záver… z naspeedovanosti mi ešte raz skočil po aporte, po tom, čo mi ho už odovzdal. Škoda. To si fakt mohol odpustiť, zbytočne sme prišli o ďalšie body.

Predposledným cvikom boli smerové aporty. Tie sa nám tiež podarili. Kairos rýchlo bežal ku kužeľu, okamžite zastavil, rýchlo bežal po správny aport a okamžite s ním valil spátky. Jedine sa mohol o trochu rýchlejšie priradiť do základnej pozície.

A už tu bol posledný cvik – polohy. Zvládol ich pekne, iba prvé sadnutie z ľahu sa trochu pohol, ináč ich predviedol hodne slušne.

 

Po odcvičení sme mali pauzu pár hodín, po ktorých ešte boli dlhodobé odloženia. Tie Kairos zvládol v pohode, sedel a ani sa nehol, rýchlo ľahol i rýchlo bežal ku mne, akurát priradenie mal zas pomalšie. Musíme na tom zamakať…

 

Dohromady nám to vynieslo 229 bodov, známku “very good” a 46 miesto.

Po našom výkone som bola veľmi spokojná, podarilo sa nám predviesť všetky cviky v podstate tak ako pri tréningu, nedostali sme žiadnu nulu! Pár ľudí nám i gratulovalo k výkonu, že bol krásny drivový. To ma veľmi potešilo a fakt si to vážim.

Trochu ale pak vo mne hlodali tie chybičky, ktoré tam byť ozaj nemuseli a ktoré nás stáli odhadom aspoň 20 bodov. Ale keby bolo keby… to si môžu povedať predsa všetci 🙂

 

Každopádne tieto majstrovstvá boli pre mňa veľmi motivačné, vidím po nich spústu ďalších vecí, ktoré musíme ešte zlepšiť a dotrénovať aby sme sa mohli bez obáv porovnávať so svetovou špičkou. Už i tak je to fajn ale môže to byť ešte lepšie!

bodovacia karta

Bodovacia karta

Pridaj komentár